23 Aralık 2020 Çarşamba

FAS' A İŞ İÇİN GELMEK.


 Fas' tan selamlar.  Bugün itibariyle Fas üç haftalık bir kısıtlamaya girdi. Söyle ki 👇


Not: Bu bilgi Fas' ta yasayan Türkler sayfasından alıntıdır. 

Şu dönemde seyahat etmek ne kadar olası bilemiyorum ama bir gün bu ülkeye yolunuz düşerse bu yazdıklarım belki işinize yarar. 

Her hafta olduğu gibi bir blog yazısı bir de konuya ilişkin YouTube videosu paylaşıyorum. Videonun linki :

Ve geceyim konumuza😉
Istanbul' dan ayrılmadan önce kendime değerli taşlardan oluşan bir set almıştım.  Fas' à geleceğimi duyan esnaf ile sohbetimde Fas' a ilk tuvalet kağıdıni satanın bir Türk olduğunu duymuştum. Turistik amaçlı Fas' à gelip, ülkede tuvalet kağıdının olmadığını gören girişimci turist, böylelikle Fas' in minnoş ihtiyacını gidermiş. 😂 Korona başlangıcında herkesin tuvalet kağıdına saldırdığını düşünecek olursak büyük ihtiyaç diyebiliriz. 🤭

Fas, pahalı bir ülkedir. Bu ülkeye iş için gonderileceksiniz  iyi bir sözleşme talep etmelisiniz. Kira, mutfak masrafı, araç temini ve yakıt bedeli, sene içinde ülkeye gidiş dönüş uçak bileti masrafları ve çocuğunuz varsa eğitim masrafı kesinlikle bu sözleşmenin olmazsa olmazıdır. Egitim çok pahalıdır. Özellikle bu madde atlanmamalidir. 

Ayrica sartları belirleyen şey iş tecrübeniz, eğitiminiz, dil bilginizdir. Fransızca bilmeniz bana göre şarttır. 

Yine maaş konusunda  iyi bir rakam talep edilmelidir ki bu ülkeye geldiğinize değsin. 10.000 Mad alan Fas' li  mühendisler, teknisyenler var. Mesela bu maaş orta karar bir hayat için sınırı temsil ediyor. 3000 Mad ile geçinmeye çalışan, hayatı sadece nefes alıp vermek olarak geçirenler de var. Yani tüm masraflarınız karşılanır ise 10.000 Mad ile orta karar bir hayat yaşarsınız. Daha yüksek bir meblağ alırsanız iyi bir  birikim yaparsınız. 

İŞ KURMAK için gelenler oluyor. Türk kebab, döner, baklava VS  açanlar. Maras dondurmacısi bile açıldı lakin iflas bayrağını çekenler ve ülkeye geri dönenler de az değil. Ülkenin ihtiyacını iyi belirlemek gerekiyor. Akabinde şehir seçimi ve mekan seçimini isabetli yapmak lazım. 


Bir de mesleğinde iyi olan kişiler bazen yazıyorlar. Oraya gelsek iş bulabilir miyiz? İş bulmak için yola çıkılacak ülke değil bence. İşsizlik oranı yüksek, ekonomisi idare eder bir ülkeden bahsediyoruz. Diyelim iş buldunuz🙄
Fas standartlarında verilecek maaş 3500-4000Mad. En dandik ev kirası 1500 Mad. Kısaca bu maaş süründürür. Ülkeden çıkmaya değmez. 

Fas' ta çalışma anlayışı bizim ülkeden biraz farklıdır. Işi erteleme, ise gitmemek için rapor alma olağan şeyler.  İş takibini çok sıkı yapmanız gerekir. İş iletişiminizde mailler hayat kurtarır. İş kuracaksınız personel seçimine itinali yaklaşmaniz gerekmektedir. Hamile kalirsam ise bir müddet gitmem, su kadar iznim olur diye hesap yapanı biliyorum. 🤭😅

İŞ hayatının tüm dalavereleri burada vardır. Söylediği sözü inkar eden, hatayı üstünüze yıkan, arkanızdan dolap çeviren ve ayağınızı kaydırmak isteyen... Ayrica buraya  temiz hedeflerle gelen olduğu kadar ülkesinde onu bunu tokatlayıp Fas' a kaçmış kimselerde vardır. Güven limitinizi biraz aşağı çekmenizde fayda var diye düşünüyorum. İş arkadaşlığı konusuna ise hiç bulasmamak en yuksek hayriniza. 

Sebep her ne olursa olsun, bu ülkeye yolunuz düşerse bu bilgiler yanınızda bulunsun diyorum. 

Hoşcakalin, 
SEVDA 🍀

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder